«Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση».
Σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις και γιατί η κυβέρνηση άργησε έναν χρόνο να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα, τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα».
Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Όλοι νόμιζαν ότι το 2012 θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στην αγορά. Τώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του κλίματος, των υψηλών σπρέντ, αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν, και κατά συνέπεια θα χρειασθούμε νέες βοήθειες. Εγώ ελπίζω αυτό να μην συμβεί, ότι θα μπορέσουμε, μερικώς τουλάχιστο, να βγούμε στις αγορές από την στιγμή που το 2012 θα έχουμε κάποια επιπλέον αποθέματα. Θα δούμε. Δεν αποφασίζουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές».
Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου αν η αίσθηση, στην παρούσα φάση, μοιάζει με το να σε σημαδεύουν με όπλο, ο πρωθυπουργός απαντά: «Δεν θα έλεγα ένα πιστόλι στο κεφάλι, αλλά μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική».
Προσθέτει ότι ακόμη βρισκόμαστε στο ένα τρίτο της πορείας, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί. «Υποφέρει και δεν μπορεί ακόμη να εισπράξει τις βελτιώσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα, που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε την διαφάνεια, να απαλείψουμε την διαφθορά, να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου