powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Δεν μας θέλουν εκτός ευρώ οι Γερμανοί

«Ούτε κατά διάνοια η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ότι ουδέποτε σκέφτηκε την αποχώρηση ή αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διερωτώμενος «πώς θα μπορούσα να μην θέλω στην Ευρώπη μια από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού;».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει την πλήρη υποστήριξή του στη φιλοσοφία της κυβέρνησης, όπως λέει, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Υπογραμμίζει πως «το καλό φάρμακο έχει τις περισσότερες φορές πικρή γεύση» και συγχαίρει «την ελληνική κυβέρνηση και την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου για την τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική τους και αναμένω ότι θα την υλοποιήσουν».

Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος αντικαγκελάριο της Γερμανίας, «η θετική απόφαση του Κοινοβουλίου δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας. Αλλά τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό, αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Κι αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Όσον αφορά στη στάση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά ο κ. Βεστερβέλε λέει πως του αναγνωρίζει το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης, «αλλά έχω κι εγώ το δικαίωμα να μην αποδεχθώ την άποψή του. Από την άλλη, έχω την υποχρέωση, ως Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, να προειδοποιώ για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν απόρριψη των μεταρρυθμίσεων».

Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για το θέμα της ανάπτυξης, «θεωρώ πολύ επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη φωτιά με βενζίνη, να περιορίσει, δηλαδή, τα χρέη του, δημιουργώντας διαρκώς καινούρια. Ο δρόμος για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας περνά από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την καλύτερη συγκομιδή των φόρων και από μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση. Πάνω σε αυτά θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας».

Ερωτηθείς για τη «μόλυνση» που υπήρξε λόγω της κρίσης στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Βεστερβέλε περιορίζεται να πει πως ευθύνη υπάρχει και στις δύο πλευρές: «Οι επιγραφές σε ορισμένα ελληνικά πλακάτ κατά των Γερμανών άφησαν πικρή γεύση. Από αυτό δεν θα μπορούσε, όμως, να εξάγει κανείς ότι έτσι σκέφτεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων. Αλλά και αντιστρόφως: ορισμένες δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την Ελλάδα ήταν εντελώς άτοπες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου